Civilní obrana - Jsme chlapi ze vsi a ti se jen tak z něčeho neposerou!

Civilní obrana - Jsme chlapi ze vsi a ti se jen tak z něčeho neposerou!

foto: Martin Kolembář

Čáslavská kapela Civilní obrana dnes vyráží na své největší turné. Jako support kapely Mandrage! My jsme o tomto turné vyzpovídali zpěváka kapely, Máru.

Ahoj Máro, jak se máš?
Ahoj, mám se krásně. Právě jsem na výletě v Budapešti a teda dobý. Maďarové tady mají hospodu vedle hospody, tedy přesně tak, jak to mám rád.

Dnes, tedy 5.10. vyrážíte na turné s kapelou Mandrage, těšíte se nebo máte obavy?
Moc se těšíme a obavy jsme nikdy z ničeho neměli. Jsme chlapi ze vsi a ti se jen tak z něčeho neposerou :)

Kde všude vás můžeme vidět, na jakou zastávku se těšíte nejvíc a proč?
Těch koncertů je tam opravdu hodně a my se těšíme na úplně všecky. Samozřejmě jsme zvědaví na koncerty blízko naší domoviny. V rámci této tour je to Kolín nebo Havlíčkův Brod.

Dělat předskokana velké kapele není asi úplně jednoduché. Máte vymyšleno, jak zaujmout jejich fanynky (fanoušky), kterých tam přeci jen bude většina?
Naopak je to uplně snadné. Dva měsíce utíkáš každý týden ve 12:00 z práce. Oběd už je i v této chvíli bageta v autě cestou do zkušebny. Sbalíš všechny ty krámy a nahážeš to s ostatními členy týmu do dodávky. Na koncert vyrazíš tak ve dvě, abys přijela na místo v šest (musíš si tam nechat rezervu, protože tomu našemu autu po tom všem už prostě nic nevěříš). Když dorazíš na místo včas, máš napůl vyhráno, protože by na tebe teoreticky neměl nikdo křičet. Po nazvučení hlavní kapely na to hopsneš ty. Samotný náš koncert začíná vždy v 19:30. Od půl osmé do cca čtvrt na devět je tvůj prostor, kdy máš šanci přesvědčit fanoušky jiné kapely, že ta tvoje kapela za to taky stojí. U některých se ti to možná povedlo a ty máš radost, že s tebou chtějí fotku, podpis, políbit se, rodinu... jenomže pak přijde kapela, kterou ti lidi milují a ty upadáš do obrovské jámy nejistoty, jestli na tebe ti "noví fanoušci" nezapomenou. Pořád si přehráváš ty okamžiky plné naděje, kdy jste se na fotkách objímali, ale do toho uslyšíš jak celý sál zpívá "Hledá se žena" a tobě je jasné, že se rozhodně nehledá Civilní obrana. Jdeš tedy s celým kapelním týmem na pivo a mlčíš. Bože to mlčení tě ničí. Objednáš paňáčky, aby ses rozveselila. Takhle to uděláš pětkrát a ono to funguje. Přijdou kluci z Mandrage z autogramiády a možná ti pochválí tvůj set. Ani to ti možná nepomůže. Najednou je to tady. Do šatny vchází fanynka a chce fotky také s tvojí kapelou. V tu chvíli je to pro tebe spasitel, protože je to člověk, který o tebe opravdu stojí, když prošel kulturák tou chodbou až na konec a našel tě. V tu chvíli neřešíš, že má triko, placku, tkaničky, batoh, mikinu, ponožky a klíčenku značky Mandrage a do toho na prsou lihovkou napsáno "zdraví tě Bolan". Ten den je hned o mnoho lepší a ty už se těšíš na zítra :)

Jak intenzivně na takové turné zkoušíte? Jsou ty přípravy náročnější oproti jiným “sezónám”?
Máme pro tohle tour připravený nový song, který jsme ještě v životě nehráli, takže ten si musíme párkrát "přejet" než vyrazíme, jinak nic zvláštního.

Krom turné s Mandrage, máte v plánu na podzim i jiné akce, které stojí za zmínku, nebo na ně nezbyde čas?
Jestli se z nás po tomhle turné nestanou zombíci, máme v plánu v prosinci zahrát v Praze a taky v Čáslavě. Snad to ty naše tělesný schránky vydrží :D

Všimla jsem si, že už delší dobu vystupujete v “úborech”.. čí to byl napád a kdo je má na svědomí? :)
Jo, vymyslel to Martin Kolembář. My jsme se nechtěli hádat, tak je nosíme. A tak jsme si na ně zvykli, že se nám začly taky moc líbit. Nejhezčí je ovšem jako vždy Pepča Semča Semerád <3

Máte na kontě spoustu videoklipů, ale jeden z nich, Holku pevnou mít, se blíží skoro k miliónu zhlédnutí. Čekali jste takový úspěch? Čím si myslíte, že to je, že zrovna tenhle klip tak zabodoval?
Úspěch jsme samozřejmě čekali. Já to věděl dopředu. Pouštěl jsem to ještě před vydáním mamce s taťkou a ten řekl: "Marku, tak tohle je ono!" od té doby jsme to věděli. Takže jsme bohužel přišli o milé překvapení no.

Pozvi fanoušky na turné, proč by na něm neměli chybět.
Přijďte na tuhle tour. Jsme moc rádi, že si nás pro Vás Mandrage vybrali. Budou to skvělé párťošky a to nesmíš prostě prošvihnout!!

Díky za rozhovor ;)