Letošní Rock for People byl doslova nabitý energií!

Letošní Rock for People byl doslova nabitý energií!
Ve dnech 3. - 6. 7. 2012 proběhl dlouho očekávaný Rock for People 2012. Mnozí na něj jako věrní fanoušci a návštěvníci čekali celý rok. Máme pro vás report, ve kterém se dozvíte, kdo všechno vystoupil, jaké byly problémy a jak jsme zvládli bouři. Letos na festival zavítalo 30 700 návštěvníků a to nejen z České Republiky. Byli zde nadšenci z Německa, Holandska, Rakouska, Slovenska a dalších zemí.

První den největšího tuzemského festivalu se nesl především ve znamení nekonečného deště, blesků a hromů. K večeru se počasí celkem umoudřilo, lidé navlékli gumáky a vyrazili do „zatopeného“ areálu. Úterní den byl takovým zahřívacím kolem festivalu, vystoupilo několik významných českých kapel, jako např. Charlie Straight, Aneta Langerová, nebo Tomáš Klus s Jirkou Kučerovským. Některé body programu musely být kvůli množství vody u stagí zrušeny. Nevystoupili tak například Eddie Stoilow. V provozu už byla většina stánků s občerstvením, zábavou a doprovodnými programy. Hodně oblíbený se už první den stal stánek PRIMA COOL, kde se návštěvníci mohli bavit v rytmu ohlušující energické hudby. K večeru se v areálu nacházelo dohromady něco kolem 13 000 promočených fanoušku a už se nemohli dočkat dalšího festivalového dne.

 

Hned ráno druhého dne bylo jasné, že počasí bude zcela jiné než v úterý.  Po dešti ani stopy, gumáky byly potřeba už jen v některých místech a u vstupu už čekali nově příchozí lidé na páskování.  Vzhledem k velkým jménům na středečním programu, bylo jasné, že tento den bude jedna velká show.  Už kolem třinácté hodiny publikum zahřálo velké překvapení z Rumunska jménem Grimus.  Hned po nich začal maraton kapel z Velké Británie. Nejprve se na T-Mobile Stage doslova vřítili Enter Shikari, kteří svoji show ovládli fanoušky. Následoval koncert The Subways, kteří  celý svůj set odehráli s neuvěřitelnou energií.  Vše jelo dál podle programu, přes Two Door Cinema Club, Franze Ferdinanda a české interprety Michala Hrůzu, Mekyho Žbirku, nebo kapelu Visací zámek až k nejočekávanějším hvězdám večera. Přesně ve 21:20 se na Staropramen Cool Lemon Stage objevil britský rapper a zpěvák Example. Už při prvních tónech jeho show bylo jasné, že si fanoušci odnesou nezapomenutelný zážitek.

Mezitím se na T-Mobile Stage připravovala další velká věc, The Prodigy. Fanoušci zaplnili celé okolí stage, včetně okolních kopců. The Prodigy vyvolali první vlnu negativního chování ze strany fanoušku, díky tomu, že je nechali čekat více jak 40 minut. Chvílemi to vypadalo, že je fanoušci z pódia doslova vypískají. Když konečně nastoupili, vše bylo rázem odpuštěno a publikum se oddávalo neuvěřitelné síle a energii celé show. Po jejich vystoupení se většina lidí přesunula do přilehlých hangárů, kde si až do ranních hodin užívat vychutnávali DJ Show, například v podání Pavla Cejnara. Pro fanoušky Dub stepu, byl tento večer také velmi očekávaný DJ ze Slovenska B-complex. Opět vypadalo, že se vystoupení nikdo nedočká a kvůli technickým problémům museli fanoušci čekat přes hodinu. Nejvěrnější fanoušci vydrželi a jejich čekání se vyplatilo.

Čtvrtek se stal osudným a převratným dnem. Už od rána bylo jasné, že před horkem a silnými slunečními paprsky se bude těžko hledat úkryt. V odpoledních hodinách vyšplhaly teploty přes 30°C, pro hodně lidí se stalo počasí nebezpečné a tak už výjezdy sanitek nikoho nepřekvapovaly. Tento den bylo opět očekáváno několik hlavních headlinerů. Na Cool Lemon Stage vystoupili např. The Feud, Flogging Molly, Orbital a Selah Sue. Velmi očekávaný byl také Skrillex. Na T-mobile Stage se k večeru začaly ozývat rytmy britské kapely The Kooks, všichni se daly do pohodové nálady a ze začátku se nikdo nechtěl nechat vyrušit rychle se valícími bouřkovými mraky v dálce. Bohužel bouře byla tak silná, že The Kooks museli svůj koncert předčasně ukončit. Všichni běželi zachránit své stany. Mnozí ke stanu ani nedoběhli a snažili se ukrýt, kde se dalo. Tenhle večer se nad letištěm prohnala velká bouře s přívalovými dešti a vítr o síle kolem 130km/h. Bouře způsobila několikamilionové škody, zlomeniny a mnohým návštěvníkům zničila stany. Hlavní ovšem bylo, že se zde nestala žádná větší tragédie a že počet návštěvníků stále zůstal stejný a to 30 700. Velmi očekávaná kapela Faith No More bohužel nemohla vystoupit, i když se organizátoři snažili tento problém vyřešit. Chvíli nebylo úplně jasné zda vystoupí Skrillex, ten vystoupil o něco později než bylo plánováno na Youtube stage. Všichni rázem zapomněli na bouři, která se nad letištěm prohnala a nechali se unést jeho elektonickou hudbou.

Poslední festivalový den se nesl v duchu vysoušení stanů a počítání škod po bouřce, která se kempem prohnala jako velká voda. I přes to, že spousta lidí opustila festival kvůli další bouřce, která se na HK hnala, festival jel podle naplánovaného programu. Jako první vystoupili From Dawn To Fall, poté je vystřídali H2O, následovala skupina The Architects. Další velkou stage okupovala známá česká kapela Mandrage, zahrála fanouškům všechny svoje velké hity. Mandrage a Vypsaná Fixa byly jedny z posledních kapel, které stačily dohrát svůj koncert. Ostatní měly bohužel smůlu, protože kvůli nadcházející bouřce, museli organizátoři evakuovat celý areál. Program byl tedy opět přerušen a nikdo už nevěřil v to, že by se mohl znovu obnovit. Ale opak se stal skutečností. Kolem 23:00 hodiny přišla zpráva od organizátorů, že se festival znovu rozjíždí. Areál festivalu najednou zase opět ožil, tak jako v předchozí dny. Díky bouřce a dešti jsme sice přišli o koncert Irié Revoltés, ale plně nám jejich vystoupení nahradili Horkýže Slíže a Crystal Castles. Určitě stálo za to počkat a nejezdit domů.