Letošní Pod Parou vede, aneb prohloupil, kdo si nechal ujít trojí zážitek!

Letošní Pod Parou vede, aneb prohloupil, kdo si nechal ujít trojí zážitek!
Tři podia, směsice žánrů od punku, ska, reggae až po horror rockabilly a metalcore. Řada fenomenálních hvězdných kapel a dost možná nejlepší lineup ze všech "punkových" festivalů celé Evropy. Bez rozporů v duši opravdu skvělý zážitek!

Čtvrteční festivalový den nepatřil mezi ty dny, kdy festivaly trpí nedostatkem návštěvníků, ale naopak uvítal zástupy nadšených kokrhýlů ve všech možných barvách a i svou hudební nabídkou nebyl o nic horší než dny následující. Překvapením  pro mnohé příchozí se stal nový objekt, kde se desátý ročník kultovního festialu odehrál. Jedná se o třetí místo a podle  mnohých zatím nejlepší. Louky obklopené lesem poskytly pořadatelům mnohé výhody, a to se spolu s podstatně lepší  organizací než v minulých letech odrazilo i na pohodě průběhu.


Čtvrteční atmosféru udávaly například progresivní kapely z Prahy jako Prague Conspiracy, Discoballs nebo The Rocket Dogz.  Vystoupila též pořádající kapela Werglův Pjos, úžasní Yellow Umbrella (DE) a překvapení byli skvělí The Gangnails. Už tradiční kapelou na Pod Parou jsou  Konflikti od našich východních sousedů. Semínko jsme zasadili a kořínek zapustili u  veselého skotačení Dukly Vozovna a posledního pankáče rozdrtili Climax se svojí parádní kapelní károu...


Páteční kocovina byla nemalá, a už od sedmé hodiny ranní zvukaři pumpovali muziku do rozespalých davů. Do areálu po  poledni přijíždí další stovky punkerů, kteří to nevzdali a ještě poslední týdnový pracovní den absolvovali své hodiny v zaměstnání. Celý program odstartovala Inseminační stanice na Blue Stage (menší stage) a následoval je o třičtvrtě hodiny později legendární  Záviš. Už v těchto hodinách měl před Green stage doslova narváno, a tak celý den ubíhal v obdobném tempu. V teple mají  pankáči žízeň, a tu bylo třeba hasit čím jiným, než vychlazeným pivem od Gambrinusu nebo Radegastu za příjemných 28 Kč.  Přez Death by stereo, Visací Zámek, Fialky, N.V.Ú., Benjaming band a tucet dalších kapel se páteční odpoledne ubíralo k  nejočekávanějšímu bodu možná celé punkové sezony - Dead Kennedys. Kapela jedněmi milovaná, jinými po příchodu nového  zpěváka nenáviděná. Každopádně tito pánové už v úctyhodném věku na svůj hudební styl ukázali, že rozhodně nejsou pozadu!  Svou přítomností festival bohužel nepoctili očekávaní Green Smatroll a tak muselo jádro skins vzít k dobru alespoň zbytek  kapel věnujících se SKA, jako například Pub Animals, Skampararas nebo VEvývoji!, kteří celý páteční program zakončili v půl 4 ráno.


Bez ohledu na předchozí dny, kdy nám slunce ukázalo, jak umí žhnout, se návštěvníci festivalu, jichž bylo na pět tisíc,  nezalekli, a ládovali jeden pivní kousek za druhým i nadále. K sobotnímu programu přijela další horda punkýřů a  neprohloupili. Dost možná jejich vrchol přišel už dřívě, kdy se kvůli dopravním problémům prohodili učinkující a kapela  Plexis vystoupila namísto Born from Pain už v půl 7 v podvečer. Bombastický kotel rozvířili zanedlouho i francouzští skamani Skarface s hostujícícm trumpetistou, vizuelně hororoví Demented are go z Velké Británie, finští The Valkyrians a samozřejmě legenda punkové scény The Exploited! Bez publika ale nezůstaly ani ostatní kapely, z nichž pro nás byli největším překvapením rakouští Kitty in a Casket se svým rockabilly-punk-rockem. Celý festival jako veselá tečka na konec zůstal v režii vycházející skapunkové kapely české scény - Žádnej Stres. A kdo si tohle nenechal ujít, rozhodně neprohloupil. Doufejme, že v příštích letech organizátoři vsadí na podobná esa a udělají z jedenáctého ročníku ještě legendárnější než tento, jubilejní desátý ročník!

Tímto děkujeme i všem kapelám, které přijaly pozvání do studia k natočení rozhovoru, a Vám, posluchačům a čtenářům DWD.cz je brzy zveřejníme!

redakce DWD.cz